2022.09.20

Höstdagjämning – hög tid för tvätt av sommarkläderna

Den 23 september inträffar höstdagjämningen och sommaren är officiellt slut. Därmed är det också dags att ta fram vinterkläderna samt tvätta och hänga undan sommarkläderna.

Att stryka är för de flesta knappast något favoritnöje, men det är sannolikt så att strukna plagg är mer avvisande mot smuts än ostrukna plagg, varför det kan vara klokt att snygga till sina sommarkläder innan du hänger undan dem.

Har du en torktumlare med ångfunktion kan den med fördel användas för att fräscha upp och släta ut plaggen, oavsett om de tvättas innan eller inte. Du kan också använda en steamer i stället för ett strykjärn.

Steamer – för smidigare utslätning

En steamer – ibland även kallad ångstrykare – använder het ånga för att med värme och fukt lösa upp veck och skrynklor, som sedan försvinner när plagget torkar. Det finns två varianter – handhållen steamer och stående steamer.

En handhållen steamer kan användas i både horisontellt och vertikalt läge. Dessutom är det både smidigt och tidsbesparande att den går att använda direkt på plagg som hänger på sin galge. I jämförelse med strykjärn slipper du alltså ta fram strykbräda och ta bort plagget från galgen för att stryka.

En stående steamer har fördelen att vattentanken – som är placerad nere vid golvet istället för i själva steamern – är betydligt större, vanligtvis 1-2 liter jämfört med 1-2 dl i en handhållen variant. En stående steamer kan alltså användas betydligt mycket längre innan du måste fylla på vatten.

I Sverige säljs det årligen drygt 220 000 strykjärn/slätgörare av olika modeller. Ungefär 60 procent av dessa är traditionella ångstrykjärn och steamers utgör cirka 35 procent – resterande 5 procent är torrstrykjärn och strykjärn med ånggenerator.

Steamers finns bland annat från Electrolux, Grundig, Philips och Tefal.

Därför förflyttas höstdagjämningen

Höstdagjämningen är inte en dag, utan en exakt tidpunkt när solen står helt vinkelrätt mot jordaxeln, vilket i år inträffar klockan 03:03 den 23 september. Vid höstdagjämning, likt vårdagjämning, står solen rakt över ekvatorn och lyser lika mycket på södra som norra halvklotet därmed är natt och dag ungefär lika långa över hela jorden.

Höstdagjämningen innebär att sommaren officiellt fått sitt slut och hösten är inledd, och den varar fram till vintersolståndet den 21 december. Sedan följer vårdagjämningen 20 mars 2023 och sommarsolståndet 21 juni 2023. Dessa fyra solstånd mappar årstiderna år efter år.

Att vår- och höstdagjämningen inte alltid infaller på samma datum beror på att under ett år har vi ungefär 365,25 dygn. Ett stjärnår är jordens omloppstid kring solen i förhållande till stjärnorna vilket motsvarar 365 dygn, 6 timmar, 9 minuter och knappt 10 sekunder. Vi kompenserar för detta genom att lägga in en skottdag vart fjärde år, men trots det förflyttar sig höstdagjämningen bakåt i tiden på året med cirka 12 minuter varje år. För att rätta till det här så kommer vi år 2100 att hoppa över skottdagen och på det sättet återställa tiden till sitt korrekta läge.

Text: Ola Larsson