2022.10.25

Långkok – enkelt & effektivt med slow cooker

Hösten är grytornas och långkokens tid. Att tillaga maten på lite lägre temperatur över lite längre tid har flera fördelar och kan göras på flera sätt, med olika sorters utrustning.

Långkok innebär att fler näringsämnen bevaras eftersom råvarorna sjuds och inte kokas sönder, och det ger också bättre smak, hävdar förespråkarna. Långkok ger gott om tid för kryddor och smaker att tas upp av maten som tillagas, och i de fall du tillreder kött kan du med fördel använda dig av betydligt billigare råvaror än de du nyttjar när du endast steker i ett par minuter innan servering.

Du kan givetvis använda dig av en klassisk gryta i gjutjärn eller keramik, som puttrar på spisen eller i ugnen i flera timmar, eller så använder du en slow cooker.

Med en slow cooker kan du lägga ingredienserna i grytan, ställa in temperaturen efter receptet och sedan låta maten tillredas på egen hand. Du kan starta din slow cooker innan du går till jobbet och låta middagen laga sig själv under dagen, och eftersom det vanligtvis finns ett varmhållningsläge är det inget problem om du skulle behöva jobba över och kommer hem sent.

Electrolux Home listar på sin hemsida, i en artikel med rubriken Så fungerar en slow cooker, följande fördelar med en slow cooker:

  • Du sparar pengar på matinköp. Du behöver inte välja det dyraste köttet, även ett billigare alternativ ger ett mört och smakfullt resultat.
  • Genom att laga mat i slow cookern behåller du vitaminer och näringsämnen från kött och grönsaker.
  • Du behöver inte heller tillsätta fett när du tillagar din mat.
  • Du kan sätta i gång din slow cooker på morgonen och låta middagen laga sig själv under dagen, vilket spar tid.
  • Slow cookern drar minimalt med ström (235 W) jämfört med att tillaga mat i en ugn.
  • Du rengör enkelt din slow cooker genom att ta ut den löstagbara innergrytan i keramik och diska den i diskmaskinen.

Slow cooking på häll

En stor fördel med induktionshäll jämfört med keramikhäll är att du kan reglera värmen snabbt – precis som med en gashäll. En induktionshäll är dessutom mer energisnål än en keramikhäll, dels på grund av att den endast värmer upp kokkärlet och dels på grund av att uppvärmningen sker betydligt snabbare vilket innebär att du inte behöver ha igång hällen lika länge.

En del induktionshällar på marknaden har i sitt standardläge endast nio effektnivåer att tillgå, och för många räcker det gott och väl, men tycker du till exempel att pannkakorna steks för dåligt på läge 6 och för hårt på läge 7 är det enkelt att ändra så att du får dubbelt så många effektnivåer och kan ställa hällen på 6,5. Det kan också vara bra om du vill köra långkok på din häll – då läge 2,5 kanske är optimalt snarare än läge 2 eller 3.

När det gäller induktionshällar är den stora trenden just nu hällar med inbyggd fläkt. I den norska branschtidningen Elektronikkbransjen 4/2022 kan man läsa att Elkjøp under 2021 ökade sin försäljning av hällar med inbyggd fläkt med 400 procent jämfört med föregående år, och att de förväntar sig att försäljningen kommer fortsätta öka.

De senaste marknadssiffrorna för 2022 i Sverige pekar på en 80-procentig ökning, jämfört med fjolåret, under årets fem första månader. För helåret 2021 finns inga ökningssiffror jämfört med föregående år, eftersom kategorin var ny i statistiken år 2021.

Utbudet har ökat och produkterna har blivit bättre och bättre för varje ny generation. Ett exempel på produktutveckling inom denna kategori är Mieles två nya modeller KMDA 7272 Silence och KDMA 7473 Silence, som presenterades på IFA 2022 och kommer lanseras i december, som anges vara 30 procent tystare än föregående generation trots att de är effektivare och i boostläge kan suga upp så mycket som 610 kubikmeter luft per timme.

– Detta gör dem till de tystaste på marknaden och det perfekta kunderbjudandet för moderna boenden, säger Till Deutschmann, Head of Category Marketing Hobs and Hoods hos Miele.

Med Con@ctivity-funktionen anpassas sugeffekten automatiskt till vad som faktiskt händer på hällen, och kort efter att tillagningen avslutats stängs fläkten automatiskt av. Och tack vare den slimmade designen och ett inbyggnadsdjup på endast 20 cm är det bara den översta lådan under enheten som offras med Plug&Play-installation – alla andra lådor under hällen/fläkten kan användas som förvaringsutrymme.

De nya hällarna kan installeras antingen med ventilation (luften ventileras ut ur huset/lägenheten) eller recirkulation (luften filtreras och återförs till köket igen).

Text: Ola Larsson