2024.09.03

Marknaden efter sju månader 2024 – minus 12,8 %

På årsbasis fram till juli backar hela APPLiA-marknaden sell-in- värdet för vitvaror och hushållsapparater med 12,8 procent gentemot samma period 2023. Nu är det främst de större hushållsmaskinerna (MDA) som visar en tendens under juli att närma sig fjolårets siffror. Också hushållsapparaterna (SDA) börjar återta volym.

Som jämförelse ser vi att totalsiffrorna i SCB:s rapporter för sällanköpshandelns utveckling under sommarmånaderna varit upp-och-ner; juni minus 0,7 procent och juli plus 1,2 procent – allt enligt SCB:s månadsrapporter för det totala detaljhandelns utveckling.

Det finns nu enskilda rapporter från handeln om att just konsumentförsäljning åtminstone åter fått lite luft under vingarna efter de starka förväntningarna om Riksbankens räntesänkningar i augusti och senare i höst. Däremot är leveranserna av vitvaror till nyproduktion av bostäder fortfarande på en låg nivå, eftersom färdigställandet av nya bostäder har bromsat in kraftigt.

Stora vitvaror (MDA) fortsätter att tappa volym

De olika produktsegmentens volymmässiga utveckling i antal sålda jämfört med antalet föregående år visas i graferna här ovan. ”Cooling” som omfattar alla typer av kylar, frysar, kyl/frysar, vinskåp etc. är den grupp som hittills i år backat allra mest med 23 procent. Värdemässigt så ser det något bättre ut för detta produktsegment (minus 19%).

Ett positivt inslag i statistiken för månaden juli enskilt, är att segmenten köksfläktar samt tvätt och tork utvisar positiva tal för både volym och värde i jämförelse med månaden juli 2023. Fläktar med plus 27 procent och tvätt/tork plus 5 procent. Alltid något att glädjas åt!

Hushållsapparater återtar volym

De mindre hushållsapparater (SDA) har tappat stort i värde under sommarmånaderna men kommit igen när det gäller levererade volymer. Medan värdet för årets första sju månader backar med drygt 11 procent så är det samlade antalet upp med plus 1,5 procent.

Det produktsegment som presterar allra bäst inom SDA i jämförelse med förra året är ”ironing” (som bl.a. inkluderar ångstrykjärn och steamers), samt kategorierna stora köksmaskiner/assistenter och ”toaster/grills” inom segmentet ”kitchen appliances”.

SDA-siffrorna har i några avseenden påverkats av en del korrigeringar av 2023-års siffror, som skett nu i efterhand.

APPLiA Sverige

Kent Oderud

Ordförande