2024.09.27

Tusentals farliga produkter stoppade – APPLiA arbetar för säkra och hållbara produkter

Kemikalieinspektionen skriver i en rapport att tusentals produkter innehållande farliga kemikalier stoppades vid Sveriges gräns under 2023. Dessa produkter omfattade elektronik, smycken och bekämpningsmedel. APPLiAs medlemmar har länge arbetat för att förbättra produkters miljöprestanda och följer kemikalielagstiftningar som REACH* och RoHS**, vilket fasar ut farliga kemikalier ur vardagsprodukter.

Marknadskontroll är oerhört viktigt att ansvariga myndigheter genomför kontinuerligt vilket vi inom APPLiA stödjer då det upprätthåller konkurrens på lika villkor. APPLiA arbetar för att lagstiftningen kring kemikalieanvändning på både EU-nivå och globalt är harmoniserad och tydlig. Vi strävar efter att undvika nationella särregler som kan skapa onödiga kostnader och fördröjningar för produktion, samtidigt som fokus hålls på att minska miljöpåverkan och främja hållbara lösningar genom ekodesign och energimärkning.

För APPLiAs medlemsföretag är det av största vikt att produkterna som når marknaden är säkra för både användare och miljö. Detta innebär att vi kontinuerligt arbetar för att ligga i framkant inom hållbarhetsfrågor och kemikaliekontroll.

Läs mer om hur APPLiA arbetar med miljö och hållbarhet.

Läs Kemikalieinspektionens rapport.

*= REACH (begränsningar av kemikalier)
**= RoHS (förbud för vissa kemikalier)