2024.10.08

APPLiA-marknaden fortsätter backa i augusti

I augusti fortsatte APPLiA-marknaden att backa, med ett tapp på drygt 13 procent jämfört med samma period föregående år. En korrigering av SDA-siffrorna i APPstat för juli visade en ökning på 7,5 procent istället för tidigare minus 19 procent.

Under augusti rapporteras sell-in värden som ligger under motsvarande månad förra året. Det innebär att APPLiA-marknaden för vitvaror (MDA) och hushållsapparater (SDA) fortsätter backa och ligger nu efter årets gångna åtta månader på ett värdemässigt minus på drygt 13 procent jämfört med samma period föregående år.

Vitvaror (MDA) tappar i augusti

Jämfört med föregående år så sviktar det värdemässiga augusti-utfallet för de tyngre vitvarorna med 17,9 procent. Motsvarande antalsmässiga siffra är 16,1 procent. Det är rätt jämnt fördelat mellan de produktsegment som ingår i MDA, men kylar och frysar inom ”cooling” samt mikrougnar har påverkats mest. Även produktsegmentet ”cooking” med spisar, ugnar och hällar tappar volymmässigt.  

Hushållsapparater (SDA) tappar i värde men håller volymen

Under augusti månad sjönk värdet för SDA med drygt 28 procent jämfört med augusti 2023. Ackumulerat för SDA är värdet minus 11 procent. Den stora skillnaden ligger i den volymmässiga utvecklingen där de mindre hushållsapparaterna inom flera produktsegment håller ställningarna mot föregående år. Totalt, för alla produktsegment inom SDA under 2024, ligger antalet sålda produkter i SDA-mixen på en knapp en-procentig ökning.   

Korrigerade juli-siffror

En korrigering av SDA-siffrorna (de mindre hushållsapparaterna) har skett i APPstat under juli:

Korrigeringen gav ett samlat branschresultat för juli nästan i nivå med motsvarande månad föregående år med minus 0,4 procent. Den tidigare redovisade siffran var minus 9,1 procent.

Från minus- till plusresultat för hushållsapparater (SDA)

Det är marknadssiffrorna för hushållsapparaterna (SDA) som korrigerats för månaden juli. Efter korrigeringen så förvandlades månadssiffran till ett plus på 7,5 procent istället för som tidigare redovisats minus 19 procent. Detta förbättrade också det ackumulerade värdet för SDA. Siffrorna för de tyngre vitvarorna (MDA) har inte påverkats av korrigeringen.  

Om APPstat

APPstat är ett system för branschstatistik utvecklat av de nordiska APPLiA-branschföreningarna.