2025.03.19

Elektronikskatten ökar – utan mätbar miljöeffekt

Den svenska elektronikskatten på vitvaror och hemelektronik har sedan införandet 2017 fördubblats – utan att uppnå någon mätbar miljöeffekt. Under 2024 ökade skatteuttaget med drygt 21 procent och uppgick till 2,4 miljarder kronor, trots att försäljningen av vitvaror och hemelektronik minskade med cirka 7 procent.

Branschorganisationen APPLiA har tagit fram en årsrapport för 2024, som sammanställer statistik och analyser från Skatteverket och branschaktörer.

Den kraftiga ökningen beror framför allt på två faktorer:

  • En årlig indexhöjning av skattesatserna med 9,31 procent
  • Slopandet av avdragsrätt för reaktivt tillsatt flamskyddsmedel från och med juli 2023

En kostsam och ineffektiv skatt

Elektronikskatten är en tung börda för både företag och konsumenter. Den beskattas utifrån produktens vikt snarare än innehållet av miljöpåverkande kemikalier, vilket särskilt drabbar vitvaror. Exempelvis belastas en tvättmaskin med nästan 700 kronor i extra kostnad på grund av skatten, vilket gör den inflationsdrivande och fördyrande för hushållen.

Därtill är administrationen av skatten en omfattande och resurskrävande process för de över 800 företag som omfattas. Samtidigt är myndighetskontrollen av utländska e-handlare och EU-handlare bristfällig, vilket innebär att endast 0,5 procent av skatteuttaget kommer från dessa aktörer – trots ökande import via e-handel.

Avskaffa elektronikskatten

Branschorganisationen APPLiA har länge kritiserat elektronikskatten för att vara ineffektiv och sakna faktisk miljönytta. Sveriges konsumenter betalar nu hundratals miljoner kronor extra varje år för en skatt som inte styr mot miljövänligare produkter. Samtidigt finns redan fungerande EU-regler, såsom RoHS och REACH, som bättre kan bidra till substitution av skadliga kemikalier i elektronik.

– Elektronikskatten är ett dyrt och ineffektivt styrmedel som fördyrar energieffektiva produkter utan att skapa några miljöfördelar. Vi uppmanar regeringen att slopa skatten och istället satsa på riktade miljöåtgärder som verkligen gör skillnad, säger Kent Oderud, rapportförfattare och ordförande för APPLiA i Sverige.

Elektronikskatten 2024

APPLiA Sverige

Kent Oderud

Ordförande