2022.03.23

Hälsa & miljö – två sidor av samma mynt

Miljö och hälsa är i många avseenden två saker det finns en stark koppling mellan. Om man hårdrar det hela kan man säga att om vi förstör miljön blir det ingen hälsa kvar. Det är alltså klokt att leva både miljövänligt och hälsosamt.

Nedan presenteras ett antal produkter som kan hjälpa konsumenter att leva såväl hälsosammare som miljövänligare.

Alla kolsyremaskiner är miljövänliga i och med att de minskar transporten av plastflaskor fyllda med vatten runtomkring på vår planet. Wilfa erbjuder en extra miljövänlig modell som heter Mysoda Woody, tillverkad av träbaserad biokomposit som till nästan 100 procent består av förnybara råmaterial. Och vatten från kranen – med eller utan bubblor – tillhör det mest hälsosamma man kan dricka.

 

 

Vill man ha mer smak än vad vatten erbjuder kan man införskaffa en råsaftcentrifug eller en slowjuicer. Severin erbjuder båda varianterna och det är bara att mata juicemaskinen med frukt eller grönsaker för att få färsk juice av valfri sort i glaset.

Medan råsaftcentrifugen höghastighetscentrifugerar frukten så jobbar slowjuicern med köttkvarnsteknik där frukten sakta pressas fram igenom mikrosilen. Fördelarna med råsaftcentrifug är att man inte behöver skala eller kärna ur frukten samt att det går snabbt. Fördelarna med slowjuicer är att man utvinner mer juice ur det man stoppar i samt att processen är tystare.

Slowjuicern ger en mer koncentrerad juice med mycket fibrer, men enligt Lantbruksuniversitetet i Wien (The University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU) som forskat kring näringsinnehåll i juice från råsaftcentrifuger respektive slowjuicers genererar båda teknikerna juice med högt näringsinnehåll och mycket vitaminer.

 

Smoothies uppskattas av många, i olika åldrar, och kan enkelt tillverkas i en vanlig blender (där det däremot inte går speciellt bra att göra juice, eftersom fruktköttet inte separeras från juicen som i en råsaftcentrifug eller slowjuicer).

Idag finns det en mängd olika varianter av blender (eller mixer) på marknaden, och ett exempel är OBH Nordica Twister Go – en To Go Blender, perfekt för den som ofta är på språng och så enkelt som möjligt vill ha med sig en smoothie på vägen, då man mixar sin smoothie direkt i flaskan som man sedan sätter lock på och tar med sig.

En annan variant är Bosch vakuumblender VitaPower Serie 8, där en vakuumpump skapar vakuum och ingredienserna mixas med minimal kontakt med syre, vilket innebär att vitaminer bevaras längre. Enligt Bosch innehåller en smoothie mixad i en vakuumblender upp till fem gånger mer C-vitamin efter 24 timmar i kylskåp jämfört med en smoothie mixad i en vanlig blender.

Som tillbehör finns vakuumförvaringslådor med datuminställning där man kan vakuumförpacka och förvara exempelvis färsk frukt och grönsaker, och vakuumförpackade livsmedel håller sig fräscha i kylen upp till dubbelt så länge, vilket rimligen borde minska matsvinnet.

 

Att uteslutande leva på vatten, frukt, grönsaker, juice och smoothies kan säkert fungera, men skulle man önska sig något friterat då och då kan man med hjälp av en Airfryer njuta av knaprig och friterad mat, där lite eller ingen olja alls används vid tillagningen.

Electrolux berättar att deras mångsidiga Explore 6 AirFryer – med löstagbar korg på 5,4 liter – kan användas till fritering, grillning, stekning – och till och med till bakning.

Philips menar att deras Airfryer ger maximal smak och minimalt med fett, utan ansträngning, eftersom Smart Sensing-tekniken sköter tänkandet och matlagningen åt dig, och berättar att Philips Premium Airfryer XXL är den enda Airfryer som automatiskt justerar tid och temperatur under tillagningen för perfekt tillagade maträtter.

Ola Larsson