2022.09.27

Matsvinnsdagen & Kaffets dag

Internationella matsvinnsdagen är, sedan 2020, instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Samma dag är det Kaffets dag i Sverige, men den internationella kaffedagen infaller först två dagar senare den 1 oktober.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet tog FN 2020 initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år, världen över.

Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.

I år handlar Livsmedelsverkets kommunikation om ”matsvinnsberget” som visar hur mycket mat som slängs i onödan. Temat 2021 var hur frukt och grönt ska förvaras på bästa sätt för att undvika matsvinn, och året innan handlade det om att få svinnsikt genom Livsmedelsverkets svinnsiktscoach.

För hushållen visar Naturvårdsverkets statistik att matsvinnet som slängs i soporna har minskat från 19 kilo per person och år till 17 kilo (2018-2020).

– En minskning på två kilo per person kanske låter lite, men tänk så här. För hela befolkningen handlar det faktiskt om cirka 20 000 ton mat som inte slängts. Det är väldigt mycket mat som räddats, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Utöver detta hälls 18 kilo mat ut i vasken per person och år, vilket även det är en minskning jämfört med tidigare.

Tänk kortsiktigt

Livsmedelsverket informerar att frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest, och att hemligheten förstås är att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så att de håller längre.

De förklarar också att kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet.

På Livsmedelverkets hemsida kan man också läsa att de flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla, och om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan.

Grönsakslådan har blivit ”nollzon”

Ett sätt att minska matsvinnet är att inhandla ett kylskåp som är försett med en eller flera speciella lådor där temperaturen är strax över noll grader. Denna typ av lådor, som funnits på marknaden i många år men som senaste tiden uppmärksammats allt mer, kallas beroende på tillverkare och funktionalitet en rad olika saker, som till exempel Nollzonslåda, Activ0, Cool Space Plus, CrispZone, Dynamic 0, FreshZone, hyperFresh, Life plus zon, NaturaFresh, PerfectFresh, SuperFresh, VitaFresh, VitaminCare-zon, Zerobox och ZeroZone.

I dessa nollzonslådor håller maten sig fräsch mycket längre än i ett traditionellt kylskåp, tack vare kombinationen av korrekt temperatur och luftfuktighet. I många nollzonslådor kan man enkelt justera luftfuktigheten själv, och till exempel ha en låda för frukt och grönsaker med hög luftfuktighet och en andra låda för fisk och kött med låg luftfuktighet.

För kyl och frys gäller att man skall låta dörren vara öppen så kort tid som möjligt, man ska ha ordning så man lätt hittar det man söker, och man ska inte ställa in varma rester. Om det bildas is i frysen ska man frosta av den, eftersom isen innebär att kompressorn måste arbeta hårdare, och då förbrukas mer ström.

Mer tips finns på Livsmedelverkets hemsida på dessa länkar:

Tips för minskat matsvinnhttps://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips

Förvara frukt och grönt rätthttps://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/forvara-frukt-och-gront-ratt

Kaffets dag i Sverige

International Coffee Day går av stapeln 1 oktober, sedan hur länge är en smula oklart men The All Japan Coffee Association marknadsförde dagen för första gången 1983. Det finns dock många länder (till exempel Sverige och Norge) som firar kaffets dag ett par dagar tidigare, alltså 29 september.

De’Longhi meddelar att svenskar är ett kaffeälskande folk och kaffebryggare är fortfarande populärast, men nu finns ett trendbrott – 65 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa en helautomatisk kaffemaskin. Det visar en undersökning genomförd av Tre Kronor Media, på uppdrag av De’Longhi, under mars 2022 bland 1 000 svenskar.

Allt fler har köpt eller är intresserade av att köpa helautomatiska kaffemaskiner som maler bönorna. Var fjärde helautomatisk kaffemaskin som finns i våra hem köptes för mindre än ett år sedan och hela 65 procent av svenskarna uppger att de kan tänka sig att köpa en.

– Kaffe är en viktig del av den svenska kulturen och kvaliteten på det kaffe vi dricker har blivit allt viktigare. Intresset av helautomatiska kaffemaskiner ökade under pandemin när folk jobbade hemma och trenden håller fortfarande i sig. Allt fler uppskattar möjligheten till variation, som man får med en helautomatisk som maler bönorna och ger en kopp kaffe på bara en knapptryckning, säger Jean Baptiste Viton, Senior Product Marketing Manager för De’Longhi Scandinavia.

Undersökningen visar också att 7 av 10 svenskar tycker att färskmalda bönor gör bättre kaffe, vilket kan vara en förklaring till det ökade intresset för helautomatiska kaffebryggare.

Bilder: Livsmedelsverket & De’Longhi

Sammanställt av Ola Larsson