2024.10.22
September starkaste månaden hittills för APPLiA-marknaden 2024
APPLiA-marknaden har minskat med 12,8 procent jämfört med förra året. September var den starkaste månaden hittills under 2024, men fortfarande under nivån från augusti 2023.
Värdemässigt visar APPLiA-branschen som helhet på ett avstånd till fjolårsvärdena på ackumulerat minus 12,8 procent.
Månaden september var den hittills omsättningsstarkaste månaden för branschen under 2024, men fortfarande en bra bit från utfallet i augusti förra året (minus 9,4 procent ).
MDA och SDA går fortsatt minus värdemässigt
MDA (de större vitvarorna) visade lite muskler under månaden september men det förbättrade YTD-utfallet endast marginellt. SDA (de mindre hushållsapparaterna) har fortsatt långt upp till det månadsvärde i september 2023 som vi jämför med (minus 21,1 procent) och ligger efter YTD-talen.
Vi redovisar här ovan de värdemässiga sell-in siffrorna men det kan också vara på sin plats att jämföra dessa med den volymmässiga utvecklingen i antal insålda produkter.
Procenttalen visar YTD-siffror per 09/2024 jämfört med samma period 2023.
För MDA så föreligger en viss korrelation mellan värde och volym – med dragning åt en viss värdeförstärkning i förhållandet. Detta kan förklaras med den allmänna prisutvecklingen i samhället.
SDA-volym i nivå med förra året
Hela SDA-segmentet tappar nästan ingen volym i jämförelse med 2023, medan värdet faller (se tabellen ovan). Det tyder på att ett skifte till billigare produktalternativ har skett – detta håller volymerna uppe.
De produktkategorier inom SDA-segmentet, som uppvisar den mest positiva volymutvecklingen är ”ironing” (strykjärn, ångstationer och steamers) med plus 17 procent, ”mixers & juicers” med plus 10 procent, ”toasters & grill” med plus 5 procent samt dammsugare med plus 2 procent.
En kategori produkter som inte ökat sin volym är ”kaffemaskiner” som hittills i år gått bakåt med 2 procent jämfört med september 2023.
Fortsatt lågkonjunktur med små ljusglimtar
SCB:s konjunkturrapport visar på några små ljusglimtar i det svenska konjunkturläget. I den senaste rapporten skriver Jenny Lunneborg, nationalekonom på SCB:
– Svensk ekonomi befinner sig fortfarande i tydlig lågkonjunktur. En liten ljusning syns dock i SCB:s konjunkturklocka där BNP-indikatorn rört sig från recessionsfasen till återhämtningsfasen, säger Jenny Lunneborg.
Dessutom har produktionen inom byggbranschen studsat upp och det finns vissa tecken på att den svenska arbetsmarknaden är på väg att stabiliseras. Ett ljus i mörkret!