2022.01.26
TEMA: Alla Hjärtans Dag
Denna vecka bjuder APPLiAnytt på ett specialnummer där fokus är på specifika produktgrupper eller teman – denna gång Alla Hjärtans Dag. Härmed hoppas vi inspirera till aktivering inför denna kulinariska kärlekshögtid.
Den 14 februari firar vi i Sverige Alla hjärtans dag, en högtid som skiljer sig från de flesta andra i det att den vanligtvis firas på tu man hand istället för tillsammans med andra. Alla hjärtans dag lanserades i Sverige för första gången 1956 – av Nordiska Kompaniet (NK) – men då den 24 februari som är Skottdagen, vilket är den dag då kvinnor enligt traditionen fick uppvakta män. Redan året därpå flyttade dock NK Alla hjärtans dag till 14 februari, som även kallas Sankt Valentins dag – Valentine’s Day på engelska.
Ursprunget till högtiden återfinns i traditioner kring helgonet Valentinus under medeltiden samt i vårfester, där flickor och pojkar parades samman inför sommarens lek och dans. Det finns också en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari fann sin partner.
Inte mycket är känt om Sankt Valentinus, men enligt en berättelse var Sankt Valentin en präst som avrättades då han trotsat kejsarens förbud att viga unga par. Innan avrättningen lyckades han smuggla ut ett brev till sin käresta, tillika fångvaktarens dotter, vilket skulle vara det första Valentinkortet.
Under medeltiden var traditionen att denna dag skriva dikter till den man höll kär, något som på 1700-talet förändrades till tryckta, utsmyckade Valentinkort.
Hur ska man fira?
Det vanligaste är sannolikt att man denna dag ger rosor till den man håller kär (det säljs flera miljoner rosor denna dag i Sverige) men även godis och choklad är populärt att ge.
Enligt en artikel i Aftonbladet 2018 är blommor och godis ok, men man skall undvika chokladaskar och geléhjärtan, eftersom knappt fyra procent tycker om dem (enligt statistik från Svensk Handel, där det i en senare undersökning även framkommer att det vanligaste är att man ger en present, tätt följt av att man bjuder på middag).
Aftonbladet råder också läsarna att inte köpa prylar till hemmet, och framförallt inte köksredskap! Det sistnämnda borde nog revideras idag, eftersom det under rådande pandemi i de flesta fall får anses vara klokare att bjuda den man håller kär på middag i hemmet snarare än på restaurang, och då kan det ju vara klockrent med ett nytt köksredskap – i någon form – att använda under tillagningen…
Ola Larsson