2022.03.02
Våfflor på nytt vis!
Våffeldagen närmar sig och våfflor kan med fördel även grillas i järn över öppen eld på utflykten. Här bjuder Wilfa på två härliga recept som passar utmärkt som ersättning till bröd, frukost, lunch och kvällsmat.
Sunda och goda havrevåfflor eller kanske våfflor med spenat som ger en fin färg? Ju mer spenat du har i smeten, desto grönare blir våfflorna. Gör våffelsmetendirekt i blendern så har du våffelsmeten klar på nolltid.
Havrevåfflor, ingredienser (10-12 st):
- Havregryn 4 dl
- Vetemjöl 1 dl
- Bakpulver 2 tsk
- Kardemumma 1-2 tsk
- Mjölk 5 dl
- Ägg 2 st
- Flytande margarin eller olja 4-5 msk
- Tillsätt lite honung om du vill ha en sötare smak
Gör så här:
- Mixa havregryn till havremjöl i din blender
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och ev honung
- Rör i mjölken och rör om tills den blir en klumpfri blandning
- Blanda i vispat ägg och margarin eller olja
- Låt smeten stå och svälla i minst 15 minuter innan du steker våfflorna
Spenatvåfflor, ingredienser:
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 70 g smält smör
- 2 dl havregryn (kan ersättas med råg)
- 2 dl siktat mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 120 g spenat eller grönkål (kan också använda fryst)
- 1 banan
Gör så här:
- Häll alla ingredienser i blendern i den ordningen som ingredienserna står i receptet
- Kör i blendern tills smeten är helt slät
- Låt smeten svälla i ca. 15 min
- Förvärm våffeljärnet
- Häll våffelsmeten i järnet
- Stek
- Ät och njut!
Om du inte använder en blender kan du finhacka spenaten eller använda en stavmixer.
Här hittar du alla Wilfas våffeljärn, nu är det bara att bestämma dig om du ska grädda dubbelt upp!